Hoe vind je de juiste tribute band voor je tribute festival in 2024?
18 oktober 2022 

Hoe vind je de juiste tribute band voor je tribute festival in 2024?

Ga je voor je volgende festival tribute bands programmeren? Je weet ongetwijfeld hoe belangrijk een goede line-up is om voldoende bezoekers te krijgen. Maar wat is ‘een goede line-up’ ? En maken die tributebands dan ook waar wat jij je bezoekers belooft? Die geweldige 'trip down to memory lane'. Een sterke line-up samenstellen is een hele uitdaging! Want een goede line-up zorgt voor een geweldige ervaring voor je bezoeker. En dat is meteen weer goede reclame voor de volgende editie van je (tribute) festival. 

Natuurlijk kan je kiezen voor de tributes die bekend zijn van shows als Tribute, battle of the bands van Talpa. Daarmee bereik je een groot publiek want deze bands hebben zich op TV mogen bewijzen. Het zijn publiekstrekkers. Je kan ook kiezen voor tribute bands die op de grote festivals spelen, zoals de Wolfsberg TributeParty, Legends of Rock, Tributeland en TribFest in België. Ook daarvan weet je dat ze een behoorlijk gevestigde naam hebben en een flinke aanhang. En natuurlijk zijn er verschillende tributes die heuse theatertours doen en daarmee op verschillende tributenights in Nederlandse theaters spelen.

Dergelijke bands genieten een grote bekendheid en krijgen veel aanvragen. De gages zijn daardoor best hoog en meestal is dat terecht. Echter, heb je meerdere van deze bands in je festival line-up dan wordt het financiële risico voor jouw evenement behoorlijk groot. En als het aantal bezoekers uiteindelijk tegenvalt kan je zomaar met een verlies op de begroting achterblijven! De uitdaging is dus om een goede mix te vinden tussen te publiekstrekkers en kleinere (opkomende) tributes. Maak hoe doe je dat? Wat let je op en kijk je naar? Ik heb een checklist voor je gemaakt die jou helpt. In dit artikel licht ik 'm toe en verderop kan je 'm downloaden.

Als muzikant én als ondernemer heb ik veel (muziek)evenementen meegemaakt. Nog steeds trouwens. Ik deel graag mijn kennis en ervaring die ik daar heb opgedaan met jou. Met de bedoeling je te helpen om een goede balans te maken in je line-up en je kosten. Op deze manier maak je gebruik van de succesformules van andere succesvolle tribute evenementen!

Goede muziek, maar het publiek werd er niet door gegrepen

Een optreden van een tribute band is voor de bezoeker een bijzondere beleving. Het gaat om liedjes die hem of haar terugbrengen naar vroeger. Of dat nu 5 of 55 jaar geleden is, dat maakt helemaal niet uit. Aan die muziek kleven herinneringen uit vervlogen tijden. Het doet je denken aan je middelbare schooltijd, het maken van vrienden, een zomerliefde, winterpret, het ontdekken van muziek of gewoon een onbezorgde tijd. Tribute bands brengen bezoekers terug naar die voorbije tijden. Sommige mensen ruiken nog bepaalde geuren als ze muziek uit die tijd weer horen! Het komt regelmatig voor dat toeschouwers mij na afloop dingen vertellen als: “Ik was meteen weer 16 toen ik de eerste noten hoorde” of “Als dát nummer voorbij kwam stonden we als eerste op de dansvloer, weet je nog?” en “Die periode was voor mij zo een onbezorgde tijd. Dat fijne gevoel kreeg ik meteen weer toen ik jullie die nummers hoorde spelen!”.

Dat geldt ook voor mij persoonlijk. Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik voor het eerst iets van Blondie hoorde. Ik was 9 jaar, ik voel de warmte van de zon nog letterlijk op mijn gezicht en ik hoor de naald van de pick-up opnieuw in de groef vallen.

De uitdaging van een tribute band is om die beleving van vroeger weer op te roepen. En dat is niet makkelijk. Als ik een show van een tribute band bezoek gebeurt het toch best vaak dat ik hoor dat mensen het best een goede band vonden maar …… En dan volgen er allerlei redenen waarom ze niet gegrepen werden door de muziek van toen. De sfeer, de beelden, die geuren of dat gevoel van toen kwamen niet terug. En dat is jammer want een goede tribute band zou in mijn optiek die emoties moeten kunnen aanspreken. Kortom, een succesvolle tribute band is meer dan een liedje naspelen van de originele artiest. Daar komt veel meer bij kijken.

Wat is een goede tributeband voor je festival?

Was er maar een maatstaf voor, dan kon iedereen die gebruiken. Maar helaas, het is geen simpele afvinklijst of optelsom. Toch zijn er verschillende aspecten waar je naar kan kijken als je een programmering voor bijvoorbeeld een tribute festival moet samenstellen.

Wat is  je doel en voor wie doe je het?

Ik ga er in dit artikel niet diep op in maar het begint natuurlijk met het bepalen van je doel en doelgroep. Wordt het groot- of kleinschalig? Mik je op jongere of oudere bezoekers? Wordt het een buurtfeest, richt je je op de regio of zelfs landelijk? Nederlandstalig of hardrock? Sixties en seventies of nineties en zero’s? Betaald of gratis toegankelijk?

Maar omdat dit artikel gaat over het zoeken en vinden van de beste tribute bands voor jouw evenement laat ik het hoofdstuk ‘Doel en doelgroep’ nu voor wat het is . Wél moet je keuze voor de line-up aansluiten bij je doelgroep. Dus denk daar goed over na. Een Blondie tribute past prima in een tribute festival met overwegend een ouder publiek. Alhoewel, One way or another is gecoverd door One Direction en dat is weer een jongere doelgroep. Maar dit terzijde.

Een goede tribute band: wat mag je verwachten?

BlogDe key-elementen moeten kloppen

En goede tribute speelt met passie, bevlogenheid en energie de muziek van hun helden. Maar daarnaast zijn er bepaalde zaken die de goede tribute band onderscheidt van de tribute band. Ik noem die voor het gemak maar de key-elementen. Onderdelen die samen zorgen voor een cohesie in de muziek en ervoor zorgen dat het plaatje klopt. Daar kan je nooit helemaal de vinger op leggen maar er zijn naar mijn mening een aantal dingen waaraan een tribute band bijzondere aandacht aan moet besteden om het publiek mee te krijgen op reis.

De juiste noten, het goede arrangement en die authentieke sound

Het begint ermee dat elke noot moet kloppen. Qua toon en qua timing. Daar hoef je geen prof voor te zijn, dat zijn de basics. Datzelfde geldt voor het arrangement. Want je publiek zingt mee. Hardop of stilletjes in het hoofd. En als je een solo inzet terwijl er nog een couplet zou moeten komen is de magie snel weg. En dat geldt niet alleen voor het arrangement en de teksten maar ook voor speciale elementen in een nummer. Denk aan het intro van Heart of Glass. Dat is zó bekend. Net als de gitaarsolo van Hotel Califonia. Hoe vaak heb jij de solo van Brian May in Bohemian Rhapsody al niet meegedacht in je hoofd?!

Datzelfde geldt voor de totale bandsound. Zijn de geluiden die de tribute band gebruikt algemeen? Of is er tijd, aandacht en energie gestopt in het creëren van die authentieke sound? De Analogues gaan daar heel ver in. Luister maar eens naar Here comes the sun. Doe je ogen dicht en voel hoe dicht dit bij het origineel komt. De juiste gitaarsound, precies de goede piano en het aller moeilijkste: de juiste klankkleur van de leadvocal(s). Wij horen vaak dat als mensen hun ogen sluiten, ze Debbie Harry horen zingen. De stem is voor een groot deel een gegeven. Maar je kan ook veel beïnvloeden als muzikant. Denk aan uitspraak, karakteristieke elementen in stemgebruik, interpretatie en accenten.  Een goede tribute band besteed hier veel aandacht aan. Dat maakt het een goede tribute.

Kortom, de key-elementen en de juiste sounds maken het geheel authentiek. Je publiek voelt dat terwijl ze het soms niet eens kunnen benoemen. Dit soort key-elementen moeten naar mijn mening gewoon 100% kloppen.

Een ander element is de kleding. De meningen hierover lopen nogal uiteen. De een kleedt zich net zoals de originele artiest, de ander laat dit volledig los. Met Back to Blondie kiezen we voor een mix die de muziek en de show ondersteunt. Zo dragen we deels kleding die je terugziet op de grootste albums maar kiezen we ook stijlen die we in het huidige tijdsbeeld vinden passen. Maar ook hier geldt: Een goede tribute band besteed hier aandacht aan.

De festival show

Een tribute creëert een beleving. Dat doen ze met de juiste arrangementen en sounds maar er is meer! Zo draait bij onze shows meestal een film mee op de achtergrond, synchroon aan de muziek. Daarin zitten bewegende beelden en stills die het nummer ondersteunen.

Als festival organisatie zorg je zelf voor licht en eenvoudige special effects als bijvoorbeeld hazers en fazers maar bands kunnen zelf ook effecten meebrengen. Die zijn dan afgestemd op hun performance. Zo gebruiken wij specifieke rookmachines zoals vertical smokeblasters met licht en een low-fogger die je vroeger veel in de discotheek (en bij TopPop) zag. Al deze elementen versterken de muzikale beleving van de bezoeker. En als de muzikanten dan ook nog energiek bewegen op het podium en de leadzanger(es) goed contact maakt met het publiek wordt het al snel een groot feest!

De populariteit van de band

Bands zoals A-Fever, Queen Must Go On, Starman, Bouke & The Elvis Matters Band, Earth, Wind & Fires deden mee aan het SBS6 programma ‘Tribute, battle of the bands. Hun populariteit is daarmee enorm gestegen. Daarnaast spelen ze een repertoire dat zijn weerga niet kent. Deze bands hebben een ongekende hoeveelheid hits op hun naam staan. Daardoor hebben ze een enorme fanbase bij zowel jonge als oude(re) muziekliefhebbers. Maar ja, je kan niet volstaan met alleen met hele dure acts op je tribute festival.

BlogDe vraag is dus; kies je voor vergelijkbaar repertoire of wil je ook juist andere doelgroepen aanspreken? Wij merken dat Blondie vaak een verrassende outsider is. De muziek ligt niet meteen voorop de tong als je mensen vraagt naar hun favoriete band. Maar als ze er over nadenken wordt het als snel; “Oh ja! One way or another, Heart of Glass, Hanging on the telephone, The Tide is High, Maria……”. Een unieke tribute met misschien een kleinere fanbase dan The Rolling Stones, Beatles, U2, ABBA of Queen kan heel goed werken. En wat dacht je van een lokaal populaire tribute? Dat zijn er meestal niet veel maar áls ze er zijn, kan je er zeker gebruik van maken.

(Social) media op orde?

Dan zijn er andere zaken die die je helpen bij het maken van een selectie. Heeft de band bijvoorbeeld een goede website? Hebben ze een YouTube-kanaal en een Facebookpagina?  Misschien staat er zelfs materiaal op Spotify? Op Facebook mag je zeker 500+ likes en volgers verwachten. Dat zegt iets over de populariteit. En stiekem zijn wij wel erg trots op dit enorme aantal views op ons Youtube-kanaal.

De organisatie van de tribute band

Contact en contract

Alle genoemde elementen zorgen ervoor dat het een feest wordt op en voor het podium. Maar het is net zo belangrijk dat de zaken vooraf goed geregeld zijn. Check altijd of de band een duidelijk contract heeft en welke voorwaarden daar in staan. Dan weet je ook meteen hoe er gecommuniceerd wordt. Is er 1 contactpersoon waarmee je alles kan kortsluiten of moet je met meerdere mensen afspraken maken? Dat laatste werkt niet altijd even overzichtelijk voor jou als programmeur.

Technical en hospitality rider

Heeft de band zijn technische zaken op orde? Brengen ze een back-line mee, randapparatuur en special effects? Podiumaankleding? Eigen monitoring? Is er sprake van eigen technici?

Deze vragen gelden niet specifiek voor tributes maar een goede band heeft alles netje en overzichtelijk in een up-to-date rider staan. Een belangrijk document waarmee de stagemanager en de geluids- en lichtmensen aan de slag kunnen.

Presskit

Een onderbelicht aspect zijn de promotionele zaken. Is er een bio en een goede bandfoto? Dat soort materiaal heb je nodig om straks je promotie vorm te geven. Goed materiaal is onontbeerlijk.

Back to Blondie heeft een kant-en-klare presskit met daarin een bio en een aantal hoge kwaliteit bandfoto’s. We hebben art-work dat drukklaar aangeleverd kan worden. Net als een Spotify-playlist waarnaar je kan linken op je eigen mediakanalen. En we maken voor elke show een video-trailer op maat voor de organisatie. Bijvoorbeeld voor op een intern TV-circuit of op de (social) mediakanalen. Alles om je te helpen meer bezoekers te trekken. Beter voor jou en beter voor ons.

Hoe beter een tribute band al deze zaken heeft geregeld, hoe groter de kans op succes is voor jouw festival of evenement. Jij en je collega organisatoren worden er blij van als dit goed geregeld is maar een goede organisatie laat ook zien dat de muzikanten weten wat ze aan het doen zijn.

Wat kost een tribute band?

Aan het direct boeken van de beste tributeband in Nederland of België hangt een flink prijskaartje. Zo simpel is het. Je koopt kwaliteit, een grote fanbase en daarmee een goede kans op een uitstekende ticketsale. Mijn tip is om niet op een paar honderd euro te beknibbelen maar te denken in de extra waarde in ticketsale en horeca.

Maar onderzoek wel wat je krijgt voor de gage. Hoe lang speelt de band? Of beter; hoe lang wil jij dat ze spelen? Zijn er technici inbegrepen, komt er licht en geluid mee, special effects? Wat staat er in de hospitalityrider over eten en drinken en welke afspraken gelden er voor de reis- en verblijfkosten?

Bedenk dat minder bekende tribute bands goedkoper kunnen zijn maar qua kwaliteit niet onder hoeven te doen voor de bekende acts. En wij kunnen het weten want in 2017 wonnen we samen met A-Fever de finale van The Battle Of The Tributebands. Zij wonnen de juryprijs, wij de publieksprijs. Op twee manieren hebben we een andere prijs en dat is helemaal prima.

Samengevat

Er zijn veel aspecten die het succes van je tribute evenement beïnvloeden. Het gaat om muziek maar er is meer dat de beleving van de toeschouwer tot een geweldige trip down to memorylane maakt. Elementen als sound, authenticiteit, show, effecten, performance maar ook de (social) media, cont(r)acten en technische documenten geven je een goede indicatie van de kwaliteit die je in huis haalt.

Begin je festival met een kleinere tribute of misschien zelfs een lokale tribute. Bouw het op tot de headliner en zet er een klinkende co-headliner voor. 

De number one Blondie tribute van Europa

Oh ja…. Natuurlijk kom ik met de enige en beste Blondie-tribute van Europa graag jullie line-up versterken. Laat je verrassen!

Klik hier als je meer wilt weten over Back to Blondie op jouw evenement

De Checklist 'Tribute band boeken'

 Download hier de checklist 'Tribute band boeken' als leidraad en gebruik daarnaast gewoon je gezonde verstand. Dan gaat jouw tribute festival of evenement geheid een succes worden!


Over de schrijver
Roelof is drummer en medeoprichter van Back to Blondie, de number one Blondie tribute. Hij is Blondie-fan sinds zijn 9e en startte in 2015 het 'Blondie project'. "Voor 1 of 2 jaar hoor en dan is het klaar", zei hij tegen zijn vrouw. Hoe verkeert kan je zaken inschatten! Want na de eerste show op 9 juli 2016 ging het dak eraf! Een jaar later won Back to Blondie 'The Battle Of The TributeBands' en sindsdien speelt de band in poppodia en theaters en op tribute festivals in Nederland, België en Duitsland. En voorlopig gaat hij daar nog niet mee stoppen want daar is het veel te leuk voor.